STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2017-06-02
DOPARE PÃ… RAD!

Jag känner mig manad att kommentera några av veckans händelser. Lite för att skriva av sig den frustration man upplever när doparna bara kan fortsätta att komma undan. Lagar och regler finns ju men tillämpningen är dålig. Den gångna veckan har de två värsta varit i farten: Ehlert och Souloy. Jag rekommenderar er som både vill följa själva sporten och det som sker runt denna och få den bästa och oberoende bevakningen att på nätet läsa sulkysport.se och trottosport.se! Tavronden blir ju en alltmer urvattnad produkt (är det därför det heter "blaska"?)

 

Ehlert

Jag måste då börja med elitloppshelgen förståss. Vi hade fantasstisdka dagar på Solvalla. Världsstjärnor, härlig sport, kanonväder och mycket folk. Travet när det är som allra bäst. Men jag sa till hustrun när Ringostarr Treb vann sitt försök i Sweden Cup  att jag får en dålig smak i munnen (som jag lyckades skölja ned med en klunk öl) när Holger Ehlerts hästar tävlar och vinner. Han är ju en notorisk dopare och ingen kan tydligen hålla koll på hur många gånger han torskat. Han hade ju en häst som vann montéloppet på söndagen också. Å så tar man inte ens dopingprov på Ringostarr Treb!! På måndagen – dagen efter i alla bemärkelser – fick ST veta att Ringostarr Treb var avstängd på grund av doping. Är det en slump att den informationen inte nådde Hästspofrterns hus innan elitloppshelgen?  Vad jag förstått är Sweden Cup ett inbjudningslopp så om bara viljan fanns så hade man bara kunnat säga ”Tack o hej – leverpastej” till Ehlert innan startlistorna spikades. Men viljan fanns inte och så långt sträcker sig inte omsorgen om den så kallade ”Hästvälfärden”.


Souloy skyldig (!) men frikänd (?)

 

Låt mig först säga att jag är helt övertygad att Fabrice Souloyanvänder doping av sina hästar och att han inte har några skrupler i det hänseendet. Han är ju påkommen tidigare och dessutom tagen på bar gärning på Åby när han försökte ge Commander Crowe dropp mellan två heat. Trots detta fortsatte man att bjuda in honom att tävla med sina hästar på svensk mark. Och svenska hästägare vallfärdade med sina hästar till hans gård i Frankrike trots att de måste ha varit väl medvetna om hans tvivelaktiga metoder. Men denna gång tänkte jag nu har man allt som behövs för att sätta stopp för honom en gång för alla.

 

När jag hörde Uvabäcks (hans försvaradvokat) slutplädering i direktsändning från ”rättegången” blev jag allvarligt bekymrad. Om jag hade suttit som nämndeman så hade jag nog tänkt att här är inte bevisat och i vart fall ”inte ställt utom allt rimligt tvivel”. Jag förstår att försvarsadvokatens uppgift är att så sådana tvivel men han lyckades göra det på stark saklig grund. Det verkar råda stor oordning och bristande kompetens på Svensk Travsport vilket i sig är oroande eftersom förbundet också uppträder som myndighet. 

De sakuppgifter som Uvabäck framförde – i mina ögon inga halmstrån utan handfasta saker att hålla sig till -  skapar tvivel om skulden verkligen är bevisad. De är i korthet följande:

 

  • ·       Det finns uppenbart oklarheter huruvida de analyserade proverna tillhör de utpekade hästarna. Identifikationen är inte hundraprocentig och är det då ”ställt utom allt rimligt tvivel”?
  • ·       Proverna är inte analyserade vid ett laboratorium som är ackrediterat för denna typ av analyser och som heller inte tillämpar godkända analysmetoder.
  • ·       Slutsatserna kring provernas resultat vilar inte på ”vetenskaplig grund” utan är frukten av en norsk veterinärs enskilda beräkningar och antaganden. 

Till yttermera visso har Svensk Travsports generalsekreterares beslut om avstängning i höstas fattats utan att han haft formell grund för detta. I vart fall har juristen inte på ett halvår lyckats plocka fram det styrelseprotokoll som han påstår ger generalsekreteraren denna rätt.

 

Det är en sund ordning att ingen ska behöva bevisa sin oskuld utan det är den som anklagar som ska stå för bevisen. Med rådande oordning hos Svensk Travsport så är min bedömning att Souloy kommer att bli frikänd. Olyckligt för sporten men det enda rätta ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

 

Dessa turer är ju tyvärr inte de enda som på senare år givit intryck av bristande ordning och kompetens. Det finns många händelser och nu senast reses en rad frågetecken kring hanteringen av den otillåtna utrustningen som tilläts på vissa hästar under elitloppet. Som aktiv hästägare blir jag oroad över oordningen och brister i en strikt rättstillämpning hos det förbund som också är myndighetsutövande. Kan även de tränare jag anlitar och de hästar jag äger bli föremål för en godtycklig handläggning hos Svensk Travsport?

 

Att Svensk Travsport utsett Legolas.bet, Rune Andersson och Lutfi Kolgjini – båda som är travsportens stora välgörare – till huvudfiender ter sig märkligt. Svensk Travsport verkar vara sin egen värsta fiende.


I morgon lördag kommer jag att kommentera och fokusera på det sportsliga från veckan som gått.


Hälsar

Anders


Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
2018-06-27
INTE FRISK!
2018-06-24
DRÖMMAR!
2018-06-21
TREVLIG MIDSOMMAR!
2018-06-09
HEMMAPLAN BORTA
2018-06-02
"HEMMADOMARE"
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
2016-06-26
TILLBAKA!
2016-06-18
NU VÄNDER DET....
2016-06-12
SNABBRAD!
2016-06-04
GLÄDJE OCH SORG
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
2014-06-28
NORRLANDSLUFTEN!
2014-06-24
OTUR!
2014-06-18
BEKÄNNA FÄRG!
2014-06-14
SPEKULERA MERA!
2014-06-10
UTAN DARR!
2014-06-07
VEM VINNER?
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
2013-06-29
TOMT
2013-06-23
MÖRKARE TIDER!
2013-06-15
SKITSNACK!
2013-06-08
KUSKGNÄLL
2013-06-07
DAGENS DUBBEL!
2013-06-01
FINA UNGDOMAR
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni