STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2017-07-15
"ATT SÄLJA ATG ÄR LÖSNINGEN"

Jag hade precis bestämt mig för att i fortsättningen ligga lågt i den "travpolitiska debatten". Det tjänar ju ändå ingenting till så nu lägger jag locket på - trodde jag. För ganska länge sedan apropå när spelutredningen presenterades så skickade jag en insändare till den nya tidningen "Sulkysport" men jag hörde inget och inget hände. Så i torsdags denna vecka när jag hämtat tidningen i lådan och bläddrade lite förstrött fick jag se mitt namn under en artikel med ovanstående rubrik. För er som inte har Sulkysport (jag rekommenderar varmt då Travronden numera är urlakad och blivit "Husbondens röst" men de har bättre tipsexperter!) kommer här insändaren i sin helhet:

 

"Jag är hästägare och driver dessutom på ideell basis andelsbolag inom travsporten. Tack vare dessa initiativ har jag lockat ett trettiotal nya personer att bli andelsägare i hästar. Ett blygsamt men inte helt oväsentligt tillskott i hästägar- och hästbristens Sverige.  Men är också på olika plan oroad över utvecklingen och framtiden. En svag ledning av Svensk Travsport i händerna på ATGs ledning (fast det borde vara tvärtom!) riskerar att inte ha kompetens att tillvarata de möjligheter som kommer att erbjudas travsporten framöver. ATGs ledning har en helt annan agenda och ingen känsla för sporten utan har på kommersiella grunder påbörjat sin resa mot att bli ett spelbolag vilket som helst. Detta kan självklart ske i avsaknaden av en stark ägarstyrning för sportens bästa.

Jag har en yrkeslång erfarenhet av att arbeta inom helt andra branscher och marknader som avreglerats. Det har varit i olika chefspositioner på både beställare och utförare sidan såväl offentligt som privat. Det finns en hel del generella erfarenheter att ta tillvara på.


Efter att ha tagit del av den nyligen framlagda spelutredningen vill jag här peka på de möjligheter den ger travsporten!  Jag har förvisso full respekt för det som utredaren inledningsvis konstaterar:  ” Uppdraget att omreglera en marknad av så mångskiftande karaktär liknar inte en vanlig omreglering av en nationell marknad.” När det gäller spel på hästar kommer ATGs monopol att upphöra. ATG blir en aktör som andra spelföretag och staten kommer att dra sig ur. Den som har monopol kommer med naturnödvändighet när man blir konkurrensutsatt att krympa volymmässigt vilket också spelutredningen konstaterar.


Utredningen pekar på att travsporten kan kompensera sig för ATGs minskning genom att effektivt utnyttja den konkurrenssituation som uppkommer.  Dessa spelföretag kan ingå avtal med trav- och galoppsportens organisationer som äger banorna och övrig infrastruktur.”  Det innebär en kraftfull decentralisering jämfört med idag vilket är en viktig förutsättning för att marknad ska fungera. Det vill säga en kraftfull maktförskjutning från ST och ATG ut till de lokala sällskapen som äger banor och infrastruktur.


Det krävs ett rejält nytänk så att möjligheterna som spelutredningen öppnar kan tas tillvara på bästa sätt. Svensk travsport bör samtidigt som staten lämna sitt engagemang i ATG. En försäljning till någon privat aktör bör kunna inbringa stora summor pengar till själva sporten och till banorna. Det finns två viktiga skäl till att göra sig av med ATG på ett tidigt stadium. ATG kommer - hur duktiga man än försöker vara - att bli förlorare när man tappar monopolet och travsporten riskerar då att sitta med ett bolag som gör ännu större förluster och felinvesteringar än man gör idag när man redan lånar från oss hästägare. Det andra skälet är att de lokala sällskapen måste stå fria att träffa avtal med de licenserade spelaktörer som ger de bästa villkoren.


STs och ATGs inflytande över sporten minskar eller försvinner helt vilket enbart kommer att vara välgörande. Makten kommer att hamna lokalt där kompetensen om sportens villkor finns.  Här kan finnas en ny roll för ST. Att på allvar bli en intresseorganisation och företrädare för de lokala sällskapen likt arbetsgivarorganisationerna eller fackföreningsrörelsen. Exempelvis bör ST kunna tillhandahålla kompetens och stötta banorna när de förhandlar och träffar avtal med spelbolagen.

 

Självklart ett kontroversiellt men fullt seriöst förslag och det ska bli spännande att se om det leder till någon debatt. Men jag tror inte det. Just nu råder ju tystnadens kultur och leden ska slutas uppmanar STs och ATGs ledningarna och hejas på av bland andra Travrondens chefredaktör (märkligt ställningstagande av en journalist som borde värna det fria ordet).

 

Men detta om detta och över till dagens sjuttifemma och skönt att det bara är en att koncentrera sig på denna vecka. Sorgligt att karriären (i bästa fall för läget är tydligen kritiskt enligt Redén) är över för den lilla världsrekordhållaren. Det hade annars blivit en av mina spikar men nu dubblar jag den som blev storfavorit (sedan Delicius strukits) med Berghs 22%are. I andra är det till att spika eller ta med alla och då lutar jag mig mot Nurmos då han låter uppåt och 83% av konkurrenterna till jackpotten kliver av!  Isbjörnar och jag målar så långt jag har färg till och hoppas att någon av kallblodsexperterna Jansson eller Persson skräller till 5-6%. Båths kan mycket väl förlisa i fjärde. Har ju bara varit ute i enklare gäng och möter nu V75-hästar och dessutom en riktig hårding i en Nurmostränad som Goop styr till seger - en åttaprocentare. Hittade en nästan totalt bortglömd i femte som skulle passa bra in i kompositionen. Liljendahltränat, Ohlsonstyrt, okej knepigt spår men bara 2% gör det intressant vid gardering. Så ska jag berätta historien om en spik med Goop i sjätte. Snipp, snapp slut så var sagan nästan slut för i sista avdelningen trycker Adrian till storfavoriten från bra spår. Dante blev bara slö i Norge när kusken inte hade något spö att visa upp så han är bättre än så. Där rök 92% av kvarvarande system till slut och vi kan hämta ut stora pengar. Ni behöver bara hålla tömmarna!

 

V75
Inlämnat: 2017-07-15, 09:57
Årjäng
Lördag 2017-07-15
Start: 16:20
Kostnad: 180,00 kr
Vadet gäller startnummer

Avd
1: 1, 2 (3, 5)
2: 4 Lukas Zaz (12, 1)
3: 5, 6, 8, 9, 11, 12 (10, 15)
4: 1, 4, 8 (5, 6)
5: 1, 5, 6, 7, 12 (9, 4)
6: 3 Tellmeastory (5, 8)
7: 2, 8 (10, 1)

2x1x6x3x5x1x2 = 360 rader.
360 x 1 x 0,50 kr = 180,00 kr.
Totalt: 180,00 kr.
Rättningskod: DRQ NDN SNV

 

Glad lördag!

Anders

 

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni