STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2017-06-10
VEM SKA VATTNA GRÄSET?

En dag som idag går det inte att slinka förbi det magiska som hände i Solna igår. Särskilt inte om man var på plats. Oavsett man tränar landslag eller travhästar tror jag det finns några allmängiltiga sanningar.  De blir särskilt tydliga när man jämföra två förbundskaptener och landslag så nära varandra i tiden som Hamréns och Janne Anderssons skapelser. Hamrén lovade oss ”shiny” men det blev inte så mycket (inget alls egentligen) av det. Janne Andersson har lovat en stabil defensiv och hårt lagarbete och på köpet har vi fått ett landslag som vågar hålla boll och spela offensivt.


Ni som läst Olof Lundhs bok ”Vad jag pratar om när jag pratar fotboll” få en bra inblick i hur dåligt skött och korrupt Svenska Fotbollförbundet, UEFA och FIFA är. Den kritik man kan rikta mot Svensk Travsport är en lätt bris i sammanhanget. Men man får också en inblick i Hamréns ”ledarskap”. Han tog som uppgift att bygga laget runt en spelare och inte runt en spelidé som spelarna ska formeras kring. Spelarna vittnar också om att vid frukosten efter en landskamp var förbundskaptenens enda fokus att plöja igenom media för att se vad de skrev om just honom. Att vara så känslig för kritik är väl en förklaring till den brist på konsekvens man upplevde under hans tid.


Jag känner inte Janne Andersson men hans verk ger ju vissa intryck. Han kom ju inte till dukat bord precis. Ett misslyckat landslag under förra sommaren där stjärnorna hoppade av. Dagens landslag saknar stjärnor (jag undrar om jag skulle klara namnen på hälften av de som uppträdde igår?) och ändå saknade i vart fall inte jag igår vare sig Zlatan, Källström, Isaksson eller vad de nu hette som misslyckades i EM förra året. Tvärtom det hade varit betydligt svårare för Janne att åstadkomma lagbygget med dessa kvar.


Här finns nu en tydlig spelidé som Andersson kommunicerar inte bara med spelarna utan vid varje tillfälle han kommer åt: kompakt och stabilt försvarsspel, vid omställning vara spelbar, våga hålla boll och tålamod, tålamod för att vid tillfälle ta chansen och gå framåt. Och alla jobbar och alla jobbar för varandra och laget! Låter enkelt men det enkla är det svåra och att få alla (även de som sitter på bänken och kanske surar när de inte blir uttagna) att ställa upp på detta är stor ledarkonst. Det krävs en stark tro på det man gör och ingen rädsla för tillfälliga motgångar och kritik utan stenhårt konsekvent arbete.


Nu ska jag ärligt säga att jag inte trodde på Janne Andersson för ett år sedan. Känner honom inte men tyckte helt enkelt att hans meriter var för tunna för denna tuffa uppgift. Men han har på mycket kort tid lyckats å det handlar inte längre om att drömma om ett VM-slutspel utan nu har detta landslag stora chanser även om det långtifrån är klart ännu. Fyra matcher kvar mot i praktiken chanslösa: Bulgarien (borta), Vitryssland (borta) och Luxemburg (hemma) för att sedan avsluta men en helt avgörande match mot Holland borta den 10 oktober. Nästan så man ser fram emot hösten!


Det finns ytterligare en sak att framhålla: leva som man lär! Tänkte illustrera detta med en händelse bakom kulisserna från landslagets uppladdning den gångna veckan. Jag har en son som är köksmästare på Bosön där landslaget laddade upp och en kollega till honom upplevde detta nämligen sportchefen på Bosön Kim som är en duktig person men är relativt ung och har inte alltid det praktiska handlaget. Janne Andersson gick till Kim i början av veckan och klagade på att gräset på planen var för högt och behövde vattnas. Han såg att Kim blev nervös och behövde tillkalla hjälp men då sa Janne med glimten i ögat: ”Du jag har vattnat planer i Halmstad längre än du har levat så visa mig bara grejerna så fixar jag detta”. Varpå förbundskaptenen i egen hög person vattnade Bosöns gräsplaner – här jobbar vi alla för varandra. Det skulle jag gärna velat se Hamrén göra.


Sammanfattningsvis en framgångsrik tränare oavsett det gäller fotboll eller trav måste ha en tydlig”spelidé” (eller tränarfilosofi) som man tror på, vara konsekvent, inte rädd för tillfälliga motgångar, och vara beredd på hårt arbete och inte minst att leva som man lär. Därav hjärtat är fullt så drabbar det uppenbart tangentbordet men det var som sagt en magisk kväll igår.


Ser att både Jägersroprogrammet och Travronden spikar Eldrick Boko. Men vi ska inte ge upp. Även det kan vara en favorit i fara och kanske Jaken kan göra en ”Toivonen” i sista steget. Det blir svårt att välja på tisdag. Landskampen mot Lagerbäcks Norge eller på plats på Jägersro?


Spekulanten på Paco är fortsatt intresserad men ligger på sjukhus. Jag tycker vi ska ge honom lite mer tid att krya på sig då både Sören och Per har goda erfarenheter av att göra affärer med honom. Under tiden betalar vi inte full träningsavgift utan endast ”konvalescentavgift”.


Å så är det då V75 på Östersund och jag avstår att kommentera. Håller på att få skrivkamp. Så ni får hålla tömmarna!


V75

Inlämnat: 2017-06-10, 10:04

Östersund

Lördag 2017-06-10

Start: 16:20

Kostnad: 192,00 kr

Vadet gäller startnummer

 

Avd

1: 1, 4, 5, 6, 7, 12 (9, 2)

2: 1, 5, 8, 11 (3, 12)

3: 1, 4 (6, 5)

4: 7, 9 (4, 2)

5: 1, 10 (5, 7)

6: 5, 10 (3, 1)

7: 4 Linus Boy (11, 10)

 

6x4x2x2x2x2x1 = 384 rader.

384 x 1 x 0,50 kr = 192,00 kr.

Totalt: 192,00 kr.

Rättningskod: BQX MDV LRH

 

Varma hälsningar

Anders

 

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni