STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2015-01-02
SAMMANHANGET!

I förra inlägget sammanfattade jag våra resultat det gångna året. Nu tänkte jag göra ett försök att sätta in dessa i ett sammanhang. Som ni förstått är jag inte bara hästbiten utan också statistikbiten och var det inte lord Kelvin som sa (fritt citerat ur huvudet): "Att det man inte kan mäta kan man heller inte uttala sig om". Lord Kelvin ja, det var han som uppfann Kelvinskalan som har som nollpunkt den absoluta fryspunkten på -273 grader som nollpunkt. Så precis just nu i skrivande stund har vi + 281 K här i Stockholm och så får ni själva räkna om i svenska Celsius (han med det fina förnamnet) om ni vill. Över till travet!

 

Från treårssäsongen startar ungefär hälften av årskullens hästar varje år fram till sexåringssäsongen. Av sjuåringarna startar en tredjedel och sen trappas det av. Av tioåriga hingstar/valacker är det bara en tiondel som fortfarande tävlar. Våra nuvarande fyra kusar i teamet har alla kommit till start som treåringar vilka bara det är anmärkningsvärt. Jaken är förståss bäst med sin knappa kvartsmiljon men Priden och Käcken drog in ca 120 tkr vardera under sina treåringssäsonger. Snittet för en startande treårig hingst/valack var 2013: ca 72 tkr. Att Paco inte når detta må vara förlåtet med tanke hur allvarligt sjuk han var under våren. Men det betyder också att snittet för alla i årskullen (alltså även de ostartade) är hälften så mycket dvs ca 35 tkr och det slår han ju.

 

Snittet för alla startande hästar oavsett ålder är knappt 59 tkr insprunget per år. Vårt snitt 2014 blev ju det dubbla så nog kan vi stolt konstatera att vi har hästar som kraftigt höjer sig över genomsnittet. Och detta utan att de stammässigt glänser eller har kostat dyra pengar på auktion. Nelle Pride är Muscle Memorys hittills bästa avkomma och Nelle Käck är trea på den listan. Att Nelle Atticus Jake och Nelle Atticus Paco är Atticus Hannovers bästa behöver väl knappast upplysas om (men observera att Paco har en treårig helsyster - Nelli National - som flämtar honom i nacken och som sprungit in 21 tkr redan som tvååring!). Framgångarna vittnar också om att de tränare vi valt: Anna Forssell, Michael Lönborg och Sören Norberg gör ett mycket bra jobb!

 

Jag har ju en from (om nu fromhet går att kombinera med hästintresse?) förhoppning att Priden och/eller Käcken ska kunna bli miljönärer innan de lägger skorna på hyllan. Skulle någon lyckas med det är det en mycket strong prestation då bara cirka ett sjuttiotal (i alla fall i den kull som pensionerades vid årsskiftet ) nådde över miljonen intjänat dvs cirka 2 procent av alla hästar i kullen. Vi vet också att en häst kostar cirka 150 - 200 tkr per år att hålla i träning vilket innebär - enligt min mening - att vi under de kommande månaderna ska i samråd med Lönborg utvärdera och bedöma vilken potential som våra sjuåringar har. Och tror vi inte att de kommer att ha "miljonärstatus" inom något år ska vi helt enkelt avyttra dem.

 

När det gäller treåringarna finns ju ingen anledning att tvivla på möjligheterna att de ska kunna springa in till sina kostnader. Jaken har ju redan i princip betalat sig och tillhör ju redan årskullens "tvåprocentare". Fortsätter han bara prestera som han gjort så lär han väl bli miljonär. Sören har ju från början menat att Paco har minst samma potential som Jaken men det är klart att hästen har lite mer att bevisa nu efter avbräcket.

 

Kort sagt vi har rent statistiskt mycket att vara stolta över i Team Nellevad. I morgon återkommer jag med ett nytt inlägg och har då låtit känslorna styra lite mer. Jag presenterar mina "nyårskarameller" från det gångna 2014. Ni får gärna utmana mig genom att maila in er egna förslag så ska jag presentera dem här!

 

Fredagshälsar

Anders

 

 

Kommentarer:

18:12, 2015-01-02

Det kan ju inte vara uppfödaren eller ...............

Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni