STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2014-11-30
EN SJUA PÅ NYTT!

Egentligen är det väl lite pinsamt att ha sju rätt en sådan omgång när alla andra utom Bosse Knopp har det! Till och med frugans Harry hittade rätt! Apropå hustrun måste jag berätta om en liten episod vid sidan av banan i fredags i Kalmar. Vi besökte puben på Kalmartravet för att pigga upp oss men framförallt få lite lugnande i blodet. De bjöd på pepparkakor som stod på bardisken och när vi köpte våra öl så försåg sig min kära Lena med en rejäl näve. Vi gick och satte oss och kikade på loppen men relativt snart hade hon satt i sig de bruna kakorna. Så hon bad mig att hämta en näve till (hon skämdes att gå dit själv). Men där stod två breda smålänningar i vägen som jag var tvungen att vänligt be att de skulle maka på sig så jag kom åt pepparkakorna. "Inte behöver väl du några pepparkakor" sa då den ene och kikade på mig. "Du ser ju så snäll ut!". "Det är inte till mig" svarade jag uppriktigt "utan till hustrun" och så pekade jag på min kära Lena! Då kollade han in bordet där hon satt å så sa han på riktigt bred småländska: "Dä ä nå bäst att du ta´ hela asken!"

 

Men det var inte detta vi skulle tala om. Tänkte istället passa på att summera Nelle Atticus Jakes säsong nu när han går till vintervila eller kanske snarare uppbyggnadsträning inför fyraårssäsongen. Vi kan väl börja med att sätta in honom bland våra andra hästars treåringssäsonger. Han är klart vinstrikast med sina 245 tkr på 15 starter. Näst bäst var vår första (och Jakens syster): Nelli Colane som tyvärr bara fick en treåringssäsong men hann tjäna 157 tkr på 13 starter. Nelle Käck och Nelle Pride fick ihop ca 120 tkr vardera på sina 13 respektive 16 starter och Nelli Miss 72 tkr på nio starter. Tidsmässigt har våra andra som treårngar rekord runt 16-tider med ett undantag: Nelle Käck som sprang 14,4 am, Medan Jaken ju stadigt sprungit 14-tider i de senaste loppen och har rekorden 14,5 m och 13,9 am!

 

Var står han då i jämförelse med hela treåringskullen. Det föds ca 3500 varmblodiga travhästar varje år. Av dessa kommer knappt hälften till start som treåringar. Just nu ligger han som 46a bland de vinstrikaste svenskfödda treåringarna så när året är slut har han kanske halkat ner några snäpp men runt en femtiondeplats i alla fall. Bara det är ju starka papper och indikerar att han ligger där precis under kulltoppen. (Tre har tjänat mer än två miljoner och ytterligare fem över miljonen.) Tidmässigt så - med sitt banrekord på Jägersro -  är han den åttonde snabbaste treåringen över medeldistans med voltstar i år. Det är 47 treåringar som sprungit snabbare än vår med bilstart över medeldistans. Så hur man än räknar så tillhör han den där bästa procenteneheten av årets treåringar.

 

Bland det svåraste att sia om är ju framtiden. Grundläggande är förståss att hästen får vara frisk och hel. Att han är hållbar har han ju bevisat under året då han kunnat starta på trots tuffa lopp. Så både hårdhet och snabbhet finns ju där. Sören tror ju absolut på att vi har en fin fyraåringssäsong framför oss. Jag kan se tre olika scenarion:

Det käcka scenariot där han går i storebor Nelle Käcks hovspår och tjänar runt en halv miljon som fyraåring och bjuder oss härliga minnen från de större loppen.

Det stolta scenariot där han likt Nelle Pride nöter på och tjänar lika mycket pengar som i år dvs runt kvartsmiljonen.

Missen som Nelle Miss som hade en dålig fyraårssäsong (ca 30 tkr) men blommade ut som femåring och då tjänade en kvarts miljon.

För att tidsmässigt behålla sin position som han nu har som treåring - dvs bland de femtio bästa - så duger han voltstartstid på medel ganska bra. Han placerar sig just nu på 63e plats bland fyraåringarna. Däremot räcker inte bilstartstiden att hamna ens bland de tvåhundra bästa så där måste det komma lite mer utveckling med en rekordsänkning på ett par sekunder. (Nelle Käck sprang ju 12,3 am under elitloppshelgen - kommer ni ihåg?)

 

Hursomhelst så har vi en spännande säsong för Jaken att se fram emot och kanske kan Nelle Atticus Paco om han får vara frisk haka på kompisens utveckling. Och precis i skrivande stund (måndag morgon 1/12) smsar Lönborg att Nelle Käck och Nelle Pride anlänt till anläggningen i Frankrike!

 

Måndagsdecemberhälsningar

Anders

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni