STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2014-01-01
GOTT NYTT ÅR eller...

...Nytt Grått Hår som någon lustigkurre myntat. En nyårskrönika ska väl just användas till att fundera över det som varit och spekulera kring det som komma skall. Jag ögnade igenom raderna från nyårsdagen förra året och snacka om en melodi som bara gick i dur.


2013

I skenet av 2012 års framgångar där båda teamen tillsammans tjänade över miljonen (Nelle Käck 450 tkr, Nelle Miss 258 tkr, Nelle Pride 222 tkr och resten stod Minx, Bell och Memory för) så har vi i år inte skrapat ihop ens en tredjedel av detta. Det har inte blivit lika många starter – 38 jämfört med 71 förra året – beroende på Nelle Käcks skada och operation men också då vi gjorde oss av med ”damerna” under året. Av dessa 38 starter så står slitaren Nelle Pride för 24 och han har också dragit in sin dryga kvarts miljon. Så han får väl stå för ljuset i mörkret trots att han är långt ifrån någon glänsare! Men nog blev det många nya gråa hår under 2013.


Men som sagt det har också funnits ljusglimtar. Om Käckens femteplats i Kungapokalen var 2012 års höjdpunkt (i konkurrens med flera andra fina framgångar) så är ju ändå Nelle Prides och Annas seger den 29 juli i Visby i dam-SM årets godbit. Hustrun och jag var på plats men upplevelsen hade föregåtts av tragik. Innan vi skulle ta flyget över till Visby på söndagen upptäcker vi att vår fina ettåring skadat sig så allvarligt i hagen att veterinären bara kan konstatera att det finns ingen annan hjälp än att förkorta lidandet och avliva honom. Vi är tveksamma att sticka iväg men kommer ändå med i sista stund. Och Visby möter oss med sämsta tänkbara förutsättningar. Regnet bara strilar ner hela måndagen och kvällen på Skrubbs blir riktigt blöt (enbart vatten!) innan det är dags för loppet.


Men vad gör det när ekipaget bara vinner efter en sedvanlig proffsig ”Annastyrning”. Och när vi ska fotograferas och jag böjer mig ner för att ta upp något så glider mobilen ur bröstfickan och Anna och Priden kör över den. Men den sprickan i glaset bär jag som ett stolt minne! Helhäftigt alltså med alla gratulationer runt vinnarcirkeln och särskilt att komma tillbaka till hotellet där ägare och kuskar till andra deltagare också bodde. Men det var vi som hade blomsterbuketten!  Detta är ännu så länge den penningmässigt största segern i Team Nellevads historia!


Den andra travhöjdpunkten vi fick uppleva på plats var vi inte iblandade i med någon egen häst. Men när Rokkakudo tog hem kriteriet på Solvalla och man fick krama Anna, Ari, Alva,Torsten med flera utanför vinnarcirkeln så var inte något öga torrt kan jag säga. Vare sig hos mig eller någon annan på plats. 


2014


Tänkte vi skulle försöka ge oss på det svåraste som finns nämligen att sia om framtiden. Det bör väl finnas goda förutsättningar att vi trots allt kan se på 2013 som ett "mellanår". Nu ska man ju alltid reservera sig för att det kan bli skador, sjukdomar i stallet osv, osvmen om jag ser sammantaget på båda teamen så för att det ska gå runt så behöver hästarna springa in 600 - 800 tkr tillsammans dvs i genomsnitt 150-200 tkr. När de tävlar så går ju en hel del pengar till resor och så tränarprovision på insprunget på 10%.


Om Nelle Käck kommer tillbaka i gammalt gott slag tror jag åtminstone på att han är en hygglig silverdivisionare. Han gjorde ju ändå tre starter under 2013 och det blev då två andra platser och det var inga dåliga hästar han hade bakom sig. Det skulle innebära att han kan närma sig miljonen redan i år och att han hamnar på säg 350 tkr insprunget.


Nelle Pride kommer att nöta på och starta ca 20 gånger med 10 tkr i snitt vilket gör att även han blir silverdivisionare under året. Det bir tuffare och tuffare för honom men får han bara vara hel tror jag att på de 3-4 år han har kvar kan hinna bli miljonhäst han också.


Och så har vi ungdomarna - Nelle Atticus Jake och Paco - och ska man tro på Viktoria och Sören (och varför inte?) så kommer de att kunna hävda sig väl i sin årskull. Säg att de presterar i klass med vad Priden och Käcken gjorde som treåringar så innebär det ca 100 tkr vardera. Och då skulle båda teamen tillsammans få ihop sisådär 700 - 800 tkr vilket ju är helt godkänt i så fall. Med lite av det flyt som vi inte har hade 2013 så finns ju en möjlighet att vi ska kunna passera miljonsträcket även 2014! 


Annas julkort

 

Jo det hade mycket riktigt kommit tillräckligt med snö på juldagen i Piteå så att släden kunde plockas fram och hästen spännas för. Och ni hade ju möjlighet att gissa på vad hästen heter men det ska medges att det var mycket svårt och inget rätt svar har inkommit och på detta sätt behövdes ju heller inga priser delas ut.

Hästen är en 16-årig valack som heter Prosatanos och är efter Little Devil. Han startade 69 gånger, bärgade 9 segrar och sprang in 416 tkr. Han största meriter kom under 2005 då han blev tvåa i ett klass II-försök på Bergsåker för att sedan bli trea i finalen på Solvalla båda gångerna var Jörgen Sjunnesson tömförare. Under 2005 var Prosatonos i sitt livs form och sprang in nästa hälften av det han tjänade under hela sin karriär. I början av det året körde Anna honom vid fem tillfällen vilket resulterade i fyra andraplatser och en fjärdeplats och 52 500:- in på kontot. ( Det är ju det jag säger hon är ju en proffskusk!) Men numera vikarierar Prosatanos ( Lilla djävulens son ) istället för Rudolf vid högtidliga tillfällen! Så kan också ett hästliv se ut för en pensionerad travare.

 

Allt för nu!

Nyårsdagshälsningar

Anders

 


 

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni