STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2012-10-25
BALANS?

Det snackas mycket om balans i travet men inte så mycket om den obalans som framstod ganska klar vid gårdagens Breederssemifinaler. Hästen och vi hästägare (ja äger vi flera hästar så kan ju chansen uppstå nån mer gång men...) har en chans i livet att kvala in till de stora årgångsfinalerna och då måste chansen förvaltas. Kuskarna släpper tömmarna till skötaren på stallbacken efter loppet och svingar sig upp bakom en ny möjlighet. Jag gissar att de flitigaste catchdrivers igår hade 10-12 chanser att nå finalplats. Detta blev extra tydligt när Åke Svanstedt för en gångs skull körde en egen uppfödning som han dessutom äger själv: Metior Easy. Det var inget snällt lopp hästen fick ute i tredjespår i 9-tempo och sen i dödens. Men klart han visste att backar jag är chansen borta. Men nu tog han tillvara på den och hästen vann. Ni förstår var jag vill komma!

Innan loppet sa jag halvt på skoj och halvt på allvar till Nelle Käcks kusk Kenneth Haugstad att han skull köra framåt och ge fan i vänstertömmen. I bakuhuvudet fanns ju ovanstående farhåga om  "obalansen". Då skojade Kenneth tillbaka och sa att då blir det ju sjundespår hela loppet och jag kontrade med "Hellre det om det ska till för att hästen ska få chansen!". Och till min förvåning så lydde Kenneth åtmnstone till att börja med min "körorder". Redan efter hundra meter drog han inte endast i vänstertömmen utan kraftigt i båda tömmarna, tog upp, backade sist medan det bara gick i 12-tempo med storfavoriten i ledningen. Det vill säga här fanns ingen risk för att det skulle bli körning i loppet och att chansa invändigt skulle löna sig. Så loppet var över för vår del efter 200 meter. För mig är det alldeles självklart om man är det minsta påläst att man åtminstone provar framåt. Mattias som värmde sa att han kändes fin "för att vara han". Han visade ju styrka och moral i senaste loppet med Punkari. Han har ju öppnat i 7-tempo femhundra meter i dödens i körning mot Ludde om spetsen och mot de allra bästa fyraåringarna och sedan ändå slutat på en säker tredjeplats i mål. Dödens var säkert ledigt i denna semifinal och dit hade han säkert kunna glida fram i ett lusigt 18-tempo och suttit där tills det var 500 kvar. Om han sen hade klarat detta vet ju ingen av oss men han hade fått chansen och troligen inte fått en sämre placering än han fick nu  dvs näst sist. Klart man blir förbannad och besviken! Låt mig säga - för att undvika alla missförstånd - att normalt gillar jag Kenneth Haugstads styrningar. Tycker han brukar var en frisk fläkt!

Nelle Pride såg kanonfin ut i provstarten när han nu för första gången gick barfota. Både Punkari och jag var överens om att det såg ut som detta var en extraväxel på honom. Tyvärr blev det nog lite för bra. När Åkes startsnabba häst precis innanför tog några galoppsteg innan bilen släppte så fanns ju en jättechans för Björn och Priden att nå spets, komma ner till plankan, släppa och sedan få den position som "zigenarhästen" nu fick. Men tyvärr blev både kusk och häst för ivriga och det blev galopp men de tog i alla fall den chans som fanns! Björn menade att galoppen kunde berott på att han slog sig på höger bak men jag tror det berodde på iver. Det var för övrigt 18 starter sedan Priden galopperade senast så även här ska det till en guldhjälm! Kvällens färgklick var ju sedan segraren i detta lopp: HR On Line och kretsen till honom: Familjen Taikon lyste upp både vinnarcirkel och stallbacke och klart det när en 174-oddsare vinner och går till final efter en mästerlig styrning (mästare ska ha tur också!) signerad Ulf Ohlsson.

Sen måste vi ju gratulera våra tränare: Anna som får med Global Noble i final och som är nära att slå Pato i sitt lopp samt dessutom är hon en hårsmån från att kvala in Here to Rock F. Men vi gratulerar självklart också Lars I med Fascination som med Johnny kör till från ett svårt elftespår och enkelt klär av konkurrenterna. Lars I får dessutom med Unleash Face stonas fyraåringsfinal . Grattis!

Nelli Memory gick provlopp på Jägersro idag (lopp 1) och det såg väl sådär ut. En startgalopp som inte bekymrade Lönborg eftersom hon kändes fin i värmning och provstarter. När hon snabbt ställde sig kändes hon och såg fin ut. Men sista halvvarvet syns det tydligt att hon drar ett bakben och i sista sväng kommer galoppen. Hon ställer sig igen och tar sig i mål. Lönborg är klart lite bekymrad men tror det kan bero på trötthet och ovana eftersom hon bara ridtränats sista tiden. Nytt provlopp om ca 14 dagar innan det är dags för utvärdering.

Däremot är det riktigt tråkiga nyheter jag fått om Nelli Bell nu precis av Lars I på telefon. Hon har ådragit sig en smygande gaffelbandskada. Sådana skador tar lång tid att läka (3-6 månader) och det är inte säkert att hästen kan komma tillbaka i tävlingsmässigt skick. Lars Is råd - eftersom Nelli Bell inte visat "stjärnkapacitet" - är att man ska lägga ner planerna på henne som tävlingsindivid. Vi återkommer när Per och jag hunnit snacka om detta.

Nelli Miss har återupptagit sin träning och prognosen är fortsatt att hon ska kunna starta nu i november. Det blir ett lite annorlunda träningsupplägg för att undvika korsförlamningsproblemen. Efter en tuff vår med många hårda lopp och mycket pengar in på kontot har hon nog behövt denna "ofrivilliga" tävlingspaus. I Lönborgs regi har det sedan årsskiftet ändå blivit 15 starter varav penningplacering i 13. Och på dessa starter har hon tjänat drygt en kvarts miljon!

Mycket motgång och trista rapporter men så är också travlivet! Vi hörs på lördag igen med nya förhoppningar och jackpotsfunderingar!

Torsdagshälsar

Anders 

 

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni