STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2017-07-23
STONAS BETYDELSE DAGEN TILL ÄRA!
Idag skriver vi ett nytt kapitel i tillbakablicken på vår historia. Det handlar om mödrarna denna stochampionatsdag lämpligt nog!.
 

När vi för några år sedan höll på med hopphästar åkte vi mycket till Tyskland och tittade på hästar och köpte även några exemplar av deras berömda Holsteinerras. Med på resorna var allt som oftast en av svensk ridsports frontfigurer Ted Nätterqvist  (på en av resorna fick för övrigt Ted veta att hans son fått rollen som Arn). Jag minns att vi om kvällarna över en öl diskuterade mycket avel och stammar. En diskussion vi aldrig lyckades slutföra var hur stor betydelse hingsten respektive stoet har för en bra avkomma. Vi var rörande överens om att stoet har mer än 50% betydelse. Om det sedan är 55 eller 75 eller något annat är ju en omöjlighet att lägga fast. En orsak till att stoet har större betydelse är att hon har möjlighet att påverka avkomman även efter fölningen och prägla dess mentala förmågor.


Ted menade att bakom tyskarnas framgångar med Holsteinarna låg inte bara fina hingstar - som tidigt togs ur tävling och gick in i aveln – utan också att man kritiskt slaktade ut ston som man bedömde inte hade tillräckliga kvaliteter. I svensk travsport har det annars varit så att ett sto som inte gått bra på tävlingsbanan har fått bli fölmärr å så har man tagit henne till en dyr hingst och hoppats på resultat. Ett problem för stona att visa sin duglighet i avel är ju att de bara kan få en avkomma per år medan de mest populära hingstarna får över hundra varje år. Det gör det ju omöjligt att statistiskt bevisa någonting. Men följdriktigt nu när turen har kommit till att syna våra hästars stammar så tycker jag vi börjar med märrarna!


Tre av våra hästar har haft Peace in Kosmo som mamma: Nelli Colane, Nelle Käck och Nelle Atticus Jake.  Peace in Kosmo är efter Sierra Kosmos. Sierra Kosmos gjorde 30 starter och tjänade knappt 3,5 miljoner innan han gick in i avelbestyr. En amerikan som inte utmärkt sig så särskilt här i Sverige i vart fall. 70 avkommor som sprungit in cirka 8 miljoner kronor.  Nej då är mormor Ring in Peace mycket intressantare. Hon fick 11 avkommor som sammanlagt sprungit in 14,5 miljoner men det är en avkomma som drar nästan hela lasset nämligen: Conny Nobell som står för 14 av dessa! Så våra tre hästar har alltså en elitloppsvinnare som morbror! Peace in Kosmo dog för två år sedan 16 år gammal. Hon kom aldrig själv till start men fick 8 avkommor som hittills tjänat drygt 2 miljoner tillsammans och där Nelle Käck och Nelle Atticus Jake står för merparten. ”Hittills” därför att Jaken är ju igång och dessutom finns det en ostartad tvååring – Lady Cane - i ägo av Kurt Wahldin. Den har varit i träning hos Christoffer Eriksson men lämnat honom utan att få en ny tränare. Månde det vara något fel på hästen?  Värd att hålla ögonen på annars. Men det ser  ut som både Nelle Käck och Nelli Eighteen May dragit sig tillbaka från tävlingsovalerna.


Den andra framgångsrika märren i aveln som Per haft är Farmer Pride som Nelle Pride och Nelli Miss hade som mamma. Farmer Pride är efter Counts Pride och undan Farmer Pearl. Farmer Pride gjorde själv 101 starter tog 9 segrar och tjänade drygt 800 tkr. Hon fick tre avkommor innan Per tvingades avliva henne 2008. Utöver våra två även den framgångsrike: Nelle Pelle, döpt efter uppfödaren himself. Sammanlagt står hennes tre avkommor noterade för över tre miljoner hittills även här eftersom Nelle Pride är i full action. Nelle Pelle är nu 12 år och befinner han sig i Frankrike och då får han inte starta längre. Gränsen där är tio år (om jag minns rätt). Nelle Pelle inledde sin karriär i Finland men hamnade sedan i Timo Nurmos träning där han tävlade flitigt och framgångsrikt på V75 och bland annat vann en final på Solvalla 2010. 2012 gick han till Frankrike och den beryktade Fabrice Solouy och längre än så sträcker sig inte dokumentationen. Registrerat hos Svensk Travsport är 65 starter, 16 segrar och drygt 1,8 miljoner insprungna men det kan också vara mer från sejouren i Frankrike.


Av de fyra övriga hästar som ingått i teamet har tre en gemensam nämnare på mödernelinjen. Mindy Hanover.  Nelli Memory och Nelli Minx har båda Mindy som mamma och är således systrar. Och Nelle Atticus Paco  har Mindy som mormor.  Eller ”hade” ska man kanske använda som tempus eftersom stoet dog som trettonåring redan 2008. Mindy är liksom Peace in Kosmo efter Sierra Kosmos. Hon var en import från USA och kom hit som tvååring efter tre starter over there med en tredjeplats som bäst och med lite drygt 20 tkr i ”riktiga pengar” men belastades med tvångsprissumma så hon var tvungen att starta i lopp där man hade minst 200 tkr intjänat. Hon gjorde sedan tre starter i Sverige utan resultat. Hon fick sju avkommor varav sex kommit till start i Sverige. De har tjänat knappt 1,4 miljoner tillsammans varav äldste sonen Nelle Smash drog in nästan hälften på sin tid.

En av Mindys döttrar som jag vet Per hade höga tankar om är Nelli S Lane (efter Lindy Lane) och som fortsatt är verksam i aveln men hos andra ägare. Jag har själv kört den hästen men hon var lite av trashank . Hon startade blott 8 gånger och drog in 58 tkr och hann med en seger. Hon har i skrivande stund 4 registrerade avkommor alla efter Atticus Hanover varav Paco är den äldste och ende sonen.


Återstår då Nelli Bells mamma: Nelli Emmi (även hon efter Lindy Lane). Nelli Emmi finns inte längre och fick 6 avkommor innan hon lämnade jordelivet.  Stoltast där hon betar på de evigt gröna ängarna är hon nog över Nelle Red Turbo som tjänat hälften av de dryga 470 tkr som hennes avkommor sammanlagt tjänat. Turbo var ju mycket lovande men lite skev i ett framben och därmed skadebenägen. Han har gjort 40 starter och har 7 segrar med ett flertal framträdanden på TV och blev så uppmärksammad att han blev ”Hästen är din” dit ”Svarten” hade anmälts av sin hustru och han fick komma till Anna och köra hästen i tandemsulky. En oförglömlig bild när Anna försöker nå om den runde Svarten när de kör ut på banan! Största meriten är annars i Halmstad sprintermästartorsdagen när han som treåring är på samma målfoto som Mosaique Face och med samma tid som då var nytt svenskt rekord. Det är inte helt omöjligt att vi kan få se honom på tävlingsbanan igen då han är i träning hos en amatör i Skara?

 
Å så blir det till att hålla tömmarna i eftermiddag för följande:
 
V75
Inlämnat: 2017-07-23, 12:54
Axevalla
Söndag 2017-07-23
Start: 14:30
Kostnad: 192,00 kr
Vadet gäller startnummer
Avd
1: 1, 2, 3, 6, 10, 12 (4, 7)
2: 1, 2 (11, 13)
3: 3 Quiz Töll (10, 11)
4: 1, 6, 7, 10 (8, 9)
5: 7, 10, 13, 14 (1, 4)
6: 4, 5 (2, 3)
7: 11 Calle Crown (4, 2)
6x2x1x4x4x2x1 = 384 rader.
384 x 1 x 0,50 kr = 192,00 kr.
Totalt: 192,00 kr.
Rättningskod: JVT ZTD TTT
 
Söndagshälsar
Anders
Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni