STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2015-03-06
"ESTLANDSAFFÄREN"

Ni som flitigt läser Travronden kunde notera att jag ånyo inte kunnat hålla käft. Där fanns en insändare i fredagens utgåva som jag skrivit apropå det som nu går under "Estlandsaffären". Ni vet hästarna som dog på färjan och framförallt det uteblivna ansvarstagandet inte bara från Hellstedt och Ivanov utan också från Svensk Travsport med dess jurist (Hellstedts kompis): Göran Wahlman i spetsen. Saken luktar vänskapskorruption lång väg. Tingsrättens dom kan ju få omfattande konsekvenser som drabbar alla inom sporten men det struntar Svensk Travsport helt i. Det bästa hade ju varit om man avgjort denna ansvarsfråga inom sporten och av dess organisationer. Backlund kommer att överklaga så får vi se vart det landar till slut.

 

Vare sig Per eller jag som ägde de två Nelli-hästarna på transporten har några ekonomiska intressen i detta (ja det skulle vara de veterinärkostnader som inte försäkringen täckte men de understiger vida vad en domstolsförhandling kostar). Att jag tar till orda är enbart av principiella skäl. Jag gillar travsporten som ni fösrtått men också den kultur inom hästvärlden som helhet. "Hästhandlare" är ju för många ett skällsord men min upplevelse är genom otaliga "hästaffärer" att de flesta är ordhållare och att ingen större pappersexercis krävs. Att då några smitare ska få sätta en ny standard är illa! (Ni som händelsvis är intresserade av mina rader kan läsa nedan).

 

Nu över till något mer positivt får vi hoppas nu när vi ska kapa åt oss en bit av en ny jackpot. Det blev ju 7 rätt i söndags och därav ett litet större system! Håll tömmarna!

 

Registrerat spel

Datum: Lördag 2015-03-07
Bana: Bergsåker
Spelform: V75, omg. 12

Avd Ordinarie hästar
1 7 Queasy
2 2, 5, 6, 7, 11
3 3, 4, 7
4 3, 4
5 4, 5, 7, 14
6 4, 5, 6
7 4, 5, 11

Vadet gäller startnummer

1 080 rader x 1 x 0,50 kr Totalt: 540,00 kr

Kvittonummer: 450C 5583 DA54 1305

 

Varma lördagshälsningar

Anders

 

Jag var delägare i två av hästarna på den beryktade transporten från Estland för några år sedan. Båda överlevde själva transporten men den ena (Nelli Approach) tvingades vi avliva på grund av de inre skadorna förorsakade av syrebristen. Detta efter att de kom till veterinär några dagar efter ankomsten och det var vare sig Hellstedts eller Ivanovs förtjänst.

När man läser Göran Wahlmans försök till klarläggande över Svensk Travsports brist på agerande blir man bara än mer förbryllad. Det låter inte som det är en jurist som är satt att värna sporten och djuren. Nej mer som det är Jan Hellstedts försvarsadvokat som uttalar sig.

Det är viktigt att slå fast att vår ambition var att ta hem hästarna i god tid (minst tre månader) innan premieloppet och sätta dem i proffsträning hos Anna Forssell. Men observera att det var Ivanov och Hellstedt i skön förening som övertalade mig att de skulle vara kvar, sättas upp på Hellstedts träningslista och då finnas på hans filial i Estland. Detta intygade också Hellstedt när vi råkades på elitloppshelgen.

Som sagt en av våra hästar (Nelli Runway) klarade sig ganska bra då hon stod ytterst och fick lite luft. Anna kunde ställa henne i ordning för premieloppet men jag blev lite orolig när Hellstedt började krypa ur sitt ansvar. Då jag tog upp detta med honom så sa han: ”Lugn, det ordnar sig det är mina kompisar som jobbar på Svensk Travsport”. Och uppenbarligen ser det ut att vara så och föga förvånande att Wahlman också kör Hellstedts hästar. Här gäller inte att ” Ceasars hustru får inte ens misstänkas”.

Detta är den enda begripliga förklaringen till att Svensk Travsport inte agerat i denna viktiga sak. Många med mig tycker det är självklart att denna historia inte ska hamna i domstol. Det hade räckt om ST kraftfullt klargjort att sätter en proffstränare upp en häst på sin lista är han/hon också fullt ansvarig i alla delar: träning, veterinärt, vid transporter, medicinering, doping etc. Ett helt och fullt ansvar och inte i första hand som Wahlman fastnat på nämligen skadeståndsansvaret. Det är ju sekundärt i sammanhanget. Konsekvensen av domstolens utslag blir ju nu en onödig pappersexercis med skriftliga avtal innan hästar tas upp och skriftliga uppsägningar innan de tas bort på träningslistorna för att skydda oss hästägare. Och detta bara för att en person smitit från sitt självklara ansvar.

Men det värsta av allt ät ju att ST och dess jurist inte agerat i själva djurskyddsfrågan. Hästmänniskor som jag låtit läsa obduktionsprotokollet (publicerat i Travroden) faller i gråt när de får reda på hur hästarna fått lida. Och när transportörerna upptäcker vid ankomsten till Sverige att flera hästar är döda och transporten nerblodad så låter de  två överlevande åka på transporten i flera tiotals mil utan att påkalla veterinär eller lasta av! Som ägare blev jag informerad av Hellstedt och Ivanov mer än ett dygn efter att de kom till Sverige men inte om de verkliga förhållandena. De sa att hästarna mådde bra!!

Men inte heller här agerar ST alls. Man låter Hellstedt slingra sig undan allt ansvar och Ivanov ”belönas” en tid senare med en svensk proffsliscens.  Man må vara kritisk till dessa båda herrars brist på ansvarstagande. Men uraktlåtenheten från Svensk Travsports tjänstemän och hästägarnas samt proffstränarnas intresseorganisationer är anmärkningsvärd.  

 

Anders Lindblad

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni