STARTSIDA TEAM NELLEVAD TRÄNARNA UPPFÖDARE HINGSTARNA TILL START NYHETSBLOGGEN EKONOMI KONTAKTA OSS TÄVLING
2013-02-05
TRÄNARFORM MEDAN PRIDEN DRAR LASSET

Ingen tvekan. Vi har fått en usel start på året. Totalt för båda teamen 23000:- inkört på 5 starter vilket betyder 4600:- per start (bara september förra året var en sämre månad med 2000:- på 3 starter). Januari förra året inbringade drygt 115 tkr på åtta starter! Förvisso hade vi en starthäst till då och alla hästar var igång men det är ju inte förklaringen till att kr/start minskar. Fast å andra sidan detta är ju en trend vi märkt av hela hösten. Vi hade i och för sig en exceptionellt bra vår förra året och tack vare detta har ju våra hästar kommit upp i klasserna och det blir tuffare och tuffare. Tyvärr kan vi inte förvänta oss någon märkbar förbättring i februari då varken Missen eller Käcken är startaktuella och som Priden startat på vet man aldrig när formen viker och det kan vara dags för en paus. Dystert på kort sikt men visst finns väl ljus i tunneln!

 

Det går i vart fall inte att skylla på formen hos de tränare vi anlitar. Båda har i januari kört in vardera runt 400 tkr! Anna ligger till dags dato på drygt 17 tkr per start(drygt 12 tkr på hela förra året) och Lönborg på dryga 16 tkr (10 tkr 2012). De stoltserar också båda med 17 % i segerprocent och tävlar flitigt på V75. Exempelvis har Lönborg fem hästar till start nu i helgen på Jägersro och Anna har redan nio starter på rikstoton i år!

Det ser väldigt jämnt ut mellan Micke och Anna men det finns ändå en del skillnader i hästmaterialet. Anna har runt 50 hästar på sin lista och Lönborg ligger på knappt 30-talet häst. Lönborg har relativt sett lite fler äldre hästar (40 % är 5 år och äldre jämfört med Annas tredjedel).  Båda har sex hästar vardera som sprungit in 500 tkr och Anna har två ”miljonärer”: Belgrado och Global Noble medan Lönborg har en: Photo Princess. Trots att ingen av dem har någon riktig kanon att luta sig mot (jag tänker exempelvis på Lars I:s Fascination som stod för 56 % av det stallet sprang in förra året) så ligger båda på tränarnas trettiobästalista. Samtidigt är det ju en styrka att ha en sådan jämnhet för har man en kanon så blir man sårbar om denne skulle flyttas eller helt enkelt tappa formen.

En markant skillnad som man kan undra över om det är en slump är den könsmässiga sammansättningen. I Annas stall är 40 % ston och så många som häften av de manliga individerna (totalt 15 stycken) är hingstar. Hos Micke är det tvärtom dvs 60% ston och bara en hingst och resten således valacker!

 

För vår del i Team Nellevad gäller det väl att övervintra och härda ut just nu. Om några veckor är förhoppningsvis Nelle Käck ute och förgyller vår tillvaro och Nelli Miss är frisk och i samma form som under förra våren!

 

Till dess litar vi på kämpen Nelle Pride som startar på söndag den 10 februari på Solvalla. V64ans sista avdelning, sprinterlopp med bil och som vanligt på Solvalla är det tufft motstånd. Djuse har vårt förtroende och nog tillhör Nelle Pride övre halvan i detta lopp. Tre riktigt bra i: Pay Attention, Salsa Knight och Victory on Line och några bra av vilka Priden slog två av dem sist: Cool Dream och Disney Tooma. Klart bästa rekordtiden har ju vår stolthet efter prestationen i sprintemästarkvalet förra året men rekordtider är ju färskvara även om de indikerar vilken kapacitet som finns.  Tyvärr, tyvärr sämsta tänkbara spår nämligen åttan och enda trösten är väl att två av de ovan nämnda också har spår långt ut på vingen och att övriga tre har bakspår! De femtiotusen i första pris ska vi kanske inte hoppas på och vi har nämligen ett dilemma. För att inte tappa poäng och därmed ha chansen att komma med på V75 måste han vinna men kliver då över ”klassgränsen” 400 tkr och hamnar i stentuffa bronsdividionen. Tjänar han mindre står han kvar men kommer då att tappa poäng och kommer inte med av den anledningen.  Så V75-start i klass I för Nelle Pride kan vi nog glömma!

 

När det gäller behandlingen av Nelli Miss såg jag på vetrinärräkningen att hon hade fått: Bromhexin och Doxycyklin av veterinären mot ”allmän styvhet”. Bromhexin är ett slemlösande medel. Doxycyklin är ett så kallat bredspektrum antibiotika som används mot lunginflammationer, borelia etc (och klamydia men det kan väl inte vara aktuellt i detta fall). Så uppenbart misstänker Bertelsen att det är en diffus infektionsbild som ligger bakom hennes sämre prestationer. Just Borelia är ju en väldig diffus infektion med symtom såsom stelhet, smärtor från muskler och leder som kan förväxlas med hälta. Nu får vi hoppas att han är ”rätt på det” (som de säger här i Skåne) och att denna kur biter. Men det kan ju faktiskt vara en Borelia som spökat under hela hösten och som också gav symtomen som Lönborg tolkade som korsförlamning. Om det är rätt hypotes kan man egentligen bara konstatera om Missen nu svarar på behandlingen. Att exempelvis kolla antikroppar hjälper inte då även friska individer kan ha antikroppar mot sjukdomen.

 

Men nu tar vi ett lopp i taget och ser fram mot söndagen!

 

Tisdagshälsar

Anders

 

 

 

Kommentarer:
Lämna kommentar:
»Klicka här för att se tidigare blogginlägg.

2019
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2018
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2017
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2016
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2016-04-30
SPIKLÖST!
2016-04-23
OPERATION TISDAG
2016-04-09
FORT MEN FEL!!
2016-04-02
FINALDAGS!
Mars
Februari
Januari
2015
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
2013-04-27
BORTGLÖMDA!?
2013-04-20
I VÄNTAN PÅ...
2013-04-13
BORTGLÖMD?
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni